Blog

Heerlijk even wegdromen! Terwijl ik lig in het gras of loop langs het strand. Dromen over situaties waarvan je verwacht dat ze nooit tot de werkelijkheid zullen behoren. Het is ontspannend om je jouw leven voor te stellen zonder te denken in grenzen of belemmeringen. Dat je jezelf voorstelt als iemand die alles kan, alles wil en alles kan bereiken wat hij wil. Het lijkt of onze “droomwereld” een wereld is die niet bestaat, een wereld waarin het onmogelijke mogelijk wordt.

Hoe komt het dat we denken dat onze dromen in de “echte” wereld niet mogelijk zijn. Dromen lijken wel onwerkelijk, maar als we er over dromen is het blijkbaar wel een situatie waarnaar we verlangen. Het zegt iets over wat we diep van binnen willen. Over een situatie waarin we ons graag zouden willen begeven. Waarom doen we dan alsof het onbereikbaar zou zijn? Terwijl we ons er zo goed bij voelen. Je zou bijna kunnen denken dat er elementen in de droom aanwezig zijn die je stiekem best wel zou willen en misschien ook wel zou kunnen uitvoeren. Hoe realiseerbaar is jouw droom? Is het leven zo maakbaar? We durven daar nauwelijks in te geloven. Maar neem eens de proef op de som en...

Lees meer

Wanneer ben je een goede vriend of vriendin? Moet je luisteren, of juist confronteren, goede tips geven of met humor reageren? Je wilt graag een steun zijn voor je vrienden en vaak uit die steun zich in goede raad. Maar zit jou vriend in nood daar nu echt op te wachten?

Je herkent het misschien wel, een goede vriend of vriendin van jou weet zich geen raad met een bepaalde situatie en belt jou. Je luistert naar het verhaal en voelt de drang om jouw vriend te helpen. Je hebt het idee dat je het probleem dat hij schets voor hem moet oplossen, dus kom je met goedbedoeld advies. Als je dan jouw goede advies geeft blijkt vaak dat dit al is uitgeprobeerd. Je draagt misschien nog wat zelfhulpboeken aan en links waarin soortgelijke situaties worden besproken. En jouw vriend(in)? Die komt er nog steeds niet uit. Want er is altijd wel iets aan de eigen situatie dat anders is. En stiekem is er een stemmetje van binnen dat zegt:” Ik wil niet op deze manier geholpen worden! Ik wil gewoon dat er iemand luistert naar mij. Ik weet wel wat goed voor mij is, maar ik kom er nu even niet bij”.
Als vriend(in) probeer je alles tegelijk te geven. Ik ben er van overtuigd dat dat niet kan. Je kunt niet altijd geven wat de ander nodig heeft. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Je kunt...

Lees meer

Boosheid kan zomaar opkomen. Tijdens een gesprek met iemand, als je luistert naar de radio of tijdens een mooie wandeling. Er gebeurt iets om je heen of er wordt iets tegen je gezegd waardoor je geïrriteerd raakt. Deze irritatie kan jou blokkeren, waardoor je niet meer open kunt staan voor de positieve dingen om je heen. Hoe kun je jouw boosheid omdraaien in een leermoment?

Een  irritatie momentje is zo gebeurd. Je raakt in gesprek met iemand en opeens voel je dat het opkomt. Hoe komt dat toch, dat moment dat je je opeens onprettig voelt. Vaak laten we dat moment aan ons voorbij gaan. Laat maar zitten denken we dan, ik wil geen ruzie dus ik zeg maar niks. Hierbij vergeten we dat we dan ook voorbij gaan aan onszelf. Uiteindelijk kunnen een aantal van die momenten er voor zorgen dat we ons langdurig niet prettig voelen. Het kan ons nog dagen bezig houden, zonder dat we er iets aan gaan doen. Dan voelen we ons dagenlang boos, geïrriteerd of we voelen de pijn van die ene opmerking. En de ander? Die heeft er geen weet van, want jij hebt het hem of haar namelijk niet verteld of zelfs maar iets laten merken. Je bent gewoon blijven doen tegen de ander.

Ik heb ervaren dat het belangrijk is om toch even stil te staan bij het moment. Wat gebeurde er? Waardoor raakte je...

Lees meer

Pagina's